11/20/23

Kenali 5 Warna Hingus Bayi Dan Apakah Petanda Di Sebaliknya

Edit Posted by with No commentsWarna Hingus Bayi


1. Jernih atau Putih 

Sekiranya hingus anak anda jernih atau putih, ianya bermakna bayi anda tidak mengalami sebarang masalah. Pastikan anak anda minum air secukupnya dan kalau boleh berikan sumber makanan yang kaya dengan Vitamin C seperti buah limau atau oren.

2. Kuning

Sekiranya hingus sudah bertukar menjadi warna kuning, anda perlu lebih berhati-hati. Pastikan ada ubat demam standby di rumah ataupun di rumah pengasuh. Berikan penekanan pada keadaan langkah mengekalkan hidrasi anak. Jika keadaan berlanjutan selama 2 minggu atau lebih, biarpun tiada demam, bawalah anak berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut.

3. Hijau

Jika warna hingus anak bewarna hijau pula, jangan risau sekiranya ia hanya pada awal pagi atau sekejap-sekejap. Walau bagaimanapun, ibu perlu risau jika ia berterusan sepanjang hari, atau jadi likat (pekat) di dalam hidung sehingga mengganggu anak bernafas.

4. Merah / Coklat

Sekiranya hingus anak berwarna merah atau coklat, besar kemungkinan kulit di bahagian dalam hidung anak anda terlalu kering sehingga menyebabkan luka dan berdarah. Darah jika sedikit masih ok. Tetapi, perlu ambil tindakan cepat sekiranya darah mengalir berterusan/ banyak ataupun sedikit tapi berulang sehingga beberapa hari.

5. Hitam / Kelabu

Ini tandanya anak anda berada di kawasan yang udaranya tercemar, penuh dengan partikel udara yang tak sepatutnya seperti asap rokok, habuk-habuk atau debu-debu kotor. Cepat-cepat bersihkan rumah ye! Dan kalau ada orang sekeliling yang merokok, mohon mereka sekurang-kurangnya jangan merokok di dalam rumah, berdekatan bayi atau jangan pegang anak terus selepas merokok. Asap rokok boleh melekat pada baju dan asap second hand ni sama teruknya seperti menghembus asap rokok di depan anak-anak!


Segera dapatkan rawatan doktor sekiranya bayi berusia bawah 3 bulan demam atau batuk selesema!

0 comments:

Post a Comment