9/20/21

Petua Sembuhkan Selesema Anak Dengan Cepat

Edit Posted by with No commentsIbu bapa perlu sediakan lima makanan ini:

1 – MADU Antibiotik yang kuat dan ia lebih baik daripada ubat batuk yang dibeli di farmasi. berikan setengah sudu besar cairan madu dan minum dengan segelas air sebelum tidur. *madu tidak sesuai diberikan pada bayi bawah umur setahun.
2 – SUP AYAM / SUP SAYUR / SUP IKAN MERAH Sediakan bahan-bahan tertentu seperti sayur-sayuran ke dalam sup tersebut. Sup apa pun boleh, asalkan anak suka dan seleranya bertambah.
3 - VITAMIN C
Vitamin C ni bukanlah ubat yang dibeli dari farmasi, tapi makanan segar yang boleh didapati daripada buah-buahan dan sayur-sayuran. Contoh Vitamin C semulajadi : Strawberi, brokoli, Oren, tomato, kiwi, betik, labu.
4 – BAWANG PUTIH Bawang putih mempunyai antioksidan yang kuat bagi melawan virus - mencegah selsema dan sembuh dengan lebih cepat. Contoh : Sup dengan hirisan bawang putih. *Tetap beri susu ibu atau susu formula untuk bayi bawah 6 bulan. *Ibu yang menyusu badan, anda disarankan amalkan pemakanan di atas supaya khasiatnya dapat kepada anak melalui susu badan.
Petua hilangkan selesema dengan cara lain: 1. Banyakkan bagi anak minum air. 2. Tinggikan kepala bayi ketika tidur. Kerapkan check suhu anak. 3. Ikhtiar gunakan Baby Bath 𝗱𝗮𝗻 𝗖𝗙-𝗥𝘂𝗯 𝗯𝗮𝗹𝗺 𝗧𝗮𝘀𝗻𝗲𝗲𝗺. 4. Bawa anak berjumpa doktor bagi merawat demamnya jika suhu semakin membimbangkan.

0 comments:

Post a Comment