7/16/21

Urutan Untuk Mengatasi Masalah Perut Kembung Bayi

Edit Posted by with No comments

Bayi mudah kembung perut sebab perut bayi sangat kecil.Oleh itu , ibu kena sentiasa mengurut perut bayi supaya angin dapat dikeluarkan dengan mudah.

Jom kenali tanda tanda bayi sedang kembung perut πŸ‘ΆπŸ»menggenggam tangan yang kuat πŸ‘ΆπŸ»menangis teruk sehingga sukar ditenangkan πŸ‘ΆπŸ»lutut terangkat sehingga ke dada πŸ‘ΆπŸ»muka berkerut seperti menahan sakit πŸ‘ΆπŸ»muka bertukar merah Urutan Untuk Mengatasi Masalah Perut Kembung Bayi
Masalah yang selalu jadi kat baby adalah perut kembung kerana susah untuk kentut dan berak. Mungkin pada permulaan berada di luar perut ibu, bayi belum biasa dengan susu dan sistem penghadaman pun masih baru. jom belajar cara urutan untuk bagi perut bayi kita selesa dan boleh kentut dan membuang puas-puas. 1. Urutan 'I LOVE YOU' Cara pertama, sapukan minyak telon atau balm bayi, pada perut baby sambil membuat urutan 'I Love You'. Langkah pertama, buat gerakan seperti huruf 'I' dari atas ke bawah di sebelah kiri perut bayi. Langkah kedua, buat gerakan huruf 'L' terbalik, Langkah terakhir, buat gerakan huruf 'U' terbalik. Ulang setiap gerakan urutan I Love You ini beberapa kali sehingga puas hati. Dingatkan, urut secara perlahan-lahan tanpa menekan perut bayi yang masih lembut dan sensitif. Antara minyak telon atau balm bayi yang sesuai adalah Balm Trub Tasneem Naturel. Selain itu, balm kuning ni juga elok untuk buat bayi kentut dan berak. 2. Urutan Tapak Kaki Cara kedua untuk membuat bayi kentut dan berat adalah 'Urutan Tapak Kaki'. Urutan tapak kaki boleh dilakukan selepas membuat urutan I Love You. Tapak kaki bayi yang normal mempunyai lekuk di bahagian tengah. Di tengah tapak kaki itu terdapat sistem percernaan bayi. Kalau pada tapak kaki tiada lekuk, itu tandanya bayi sedang mengalami kembung perut walaupun bayi tidak menangis. Urut tapak kaki dengan lembut dapat melancarkan pengaliran darah serta mengeluarkan angin dalam perut.Apabila sudah selesai melakukan urutan ini, InshaaAllah bayi akan kentut dan berak lebih senang.

Semoga bermanfaat
❤️

0 comments:

Post a Comment