2/01/21

Kisah Siput dan Katak

Edit Posted by with No comments

Ada seekor siput selalu memandang sinis terhadap katak. Suatu hari, katak yang telah hilang kesabaran akhirnya berkata kepada siput: “Tuan siput, apakah saya telah melakukan kesalahan, sehingga anda begitu membenci saya?”


Siput menjawab: “Kalian kaum katak mempunyai empat kaki dan bisa melompat ke sana ke mari tetapi saya mesti membawa cangkerwwang yang berat ini, merangkak di tanah, jadi saya merasa sangat sedih.”


Katak menjawab: “Setiap kehidupan memiliki penderitaannya masing-masing, hanya saja kamu cuma melihat kegembiraan saya, tetapi kamu tidak melihat penderitaan kami (katak).”


Dan seketika, ada seekor helang besar yang terbang ke arah mereka, siput dengan cepat memasukkan badannya ke dalam cangkerang, sedangkan katak menjadi mangsa helang.


Nikmatilah kehidupanmu, tidak perlu dibandingkan dengan orang lain. Sifat iri hati kita terhadap orang lain akan membawa lebih banyak penderitaan. Lebih baik fikirkanlah apa yang kita miliki. Hal tersebut akan membawakan lebih banyak rasa syukur dan kebahagiaan bagi kita sendiri.

0 comments:

Post a Comment